Nachhaltiger Kaffeekonsum - Groene herbruikbare beker met metalen rietje op houten tafel, met een paar koffiebonen en een blad

5 manieren om je koffieconsumptie duurzamer te maken.

Een koffieholic zijn en tegelijkertijd aan het milieu denken - gaat dat samen? De teelt, het transport en de bereiding van koffie alleen al hebben immers een niet onbelangrijke invloed op ons klimaat. Maar de tijd van omdenken is al begonnen: weg met de wegwerpbekers en naar een bewuste, verlichte consumptie die toch niet zonder genieten hoeft te zijn. Met deze 5 tips laten wij je zien hoe je je koffie zo duurzaam mogelijk drinkt.

Afval vermijden

Koffiegenot gaat vaak gepaard met veel afval, maar dat hoeft niet zo te zijn! Er zijn inmiddels al vele mogelijkheden om koffie onverpakt te kopen en in meegebrachte dozen te vullen. Er is ook een duurzaam alternatief van roestvrij staal voor de milieubelastende wegwerpcapsules. Als je vaak onderweg van je koffie geniet, kun je gebruik maken van herbruikbare houders: breng gewoon een thermoskan of je eigen herbruikbare beker mee de volgende keer dat je een koffie-to-go bestelt!

Bewust consumeren

Aangezien de aromatische bonen meestal uit West-Afrika of Latijns-Amerika naar Europa worden vervoerd, laten vooral de lange transportroutes een niet geringe CO2-voetafdruk achter. Zorgvuldigheid en een bewuste, verminderde koffieconsumptie horen daarom tot een van de belangrijkste manieren om duurzaam van je koffie te genieten. Er zijn ook gevarieerde, regionale alternatieven, zoals de populaire maltkoffie of de lupinekoffie die momenteel aan een sterke comeback bezig is. Beide soorten zijn overigens cafeïnevrij en daarom uitermate geschikt om later op de middag te drinken omdat je er ook heerlijk op slaapt.

Fair Trade en biologisch

Als bewuste consument kies je natuurlijk voor biologisch geteelde koffie, geproduceerd op basis van eerlijke handel. Op deze manier kan ervoor worden gezorgd dat de boeren in het land van herkomst een eerlijk loon krijgen en het volgende kopje koffie vrij is van pesticiden en andere schadelijke stoffen.

Plantaardige alternatieven voor melk gebruiken

Uit onderzoek is al gebleken dat plantaardige alternatieven voor melk in de koffie talrijke lichamelijke voordelen met zich mee brengen - het blogartikel over dit onderwerp is hier te vinden. Maar ook voor het milieu maakt het een belangrijk verschil. De volgende grafieken laten een duidelijk contrast zien in land- en waterverbruik en ook in de uitstoot van CO2:

Infografik Emissionen NL
JO_Infografik_Wasserverbrauch_NL_1080x1080
DR_Infografik_Land-use_NL_1080x1080

Onthaasting

Slow koffie is meer dan alleen een actuele trend. Als je de tijd neemt om je koffie zelf en handmatig vers te bereiden lever je een positieve bijdrage aan het milieu en word je beloond met zalig koffiegenot. In plaats van je koffie uit een automaat te halen, kun je je geliefde kopje op talrijke andere manieren verkrijgen die duurzamer zijn. Want één ding is zeker: Koffie bereid met een cafetière, espressopotje of filterapparaat smaakt minstens zo goed als je de juiste bereidingswijze kent. Sta gewoon een paar minuten eerder op en terwijl de koffie pruttelt kun je lekker even bijkomen in plaats van gehaast op een knop te drukken.

Blog

Inspiratie