vegan-cafe_(c)George-Rex - © George-Rex

5 goede redenen voor één dag vegan per week

De vegan levenswijze, dus volledig afzien van alle dierlijke producten, is een van de grootste voedingstrends van de laatste jaren. Extreem of niet, gezond of eenzijdig: er zijn massa's discussies over pro en contra vegan. Dan wordt al snel gepolariseerd, maar er is ook een manier die minder vlot gaat. Je wilt of kunt gewoon niet volledig afzien van dierlijke producten, maar wilt met je eten toch iets goed doen voor je omgeving? Laat je dan door vijf argumenten overtuigen tot één vegan dag per week (of twee. Of drie... ):

1) Overmatige vleesconsumptie is slecht voor je gezondheid

Onlangs verscheen een zorgwekkend bericht van de WHO: de regelmatige consumptie van bewerkt vlees zoals worst en ham verhoogt het risico op darmkanker. In vleesgerechten zit bovendien overmatig veel vet en zout, die beide gelden als invloedfactoren bij hart- en vaatziekten, overgewicht en hoge bloeddruk. Eén dag per week vegan zou een goede eerste stap zijn om deze risico's te minimaliseren.

2) Minder dierenleed

Beknelde kippen in legbatterijen of samengeperste varkens in een vrachtwagen. De industriële massaveehouderij maakt niemand echt blij, ook niet als je bij het zien van een steak op je bord niet aan de koe moet denken die daarvoor is gestorven. Feit is: de extreme vormen van de dierhouderij bestaan alleen vanwege de enorme vraag naar (goedkope) dierlijke producten. Een meer gematigde aanpak en de bereidheid minder dierlijke producten te consumeren zijn niet alleen goed voor je geweten, maar ook voor het milieu, want:

3) minder dierhouderij is goed voor het milieu.

De veeteelt voor de vleesproductie verbruikt direct en indirect ongelooflijke hoeveelheden bronnen: een omnivore voedingswijze vraagt bijvoorbeeld ongeveer 15.000liter per dag, een vegetarische voedingswijze 4.500liter en een vegane voedingswijze ca.1.100liter. Bovendien is bouwterrein nodig voor mestvoer, kernwoord vernietiging van het regenwoud, worden enorme hoeveelheden uitlaatgassen geproduceerd enzovoorts. De geteelde planten direct eten en afzien van vleesproducten bespaart dus bronnen en is goed voor het milieu.

Feld-(c)Thomas-Pierre - © Thomas Pierre © Thomas Pierre

4) Een uitstapje voor je smaakpapillen

Fijn-gekruide, gerookte tofoe, aromatische ahornsiroop, krachtige seitanburgers of notige amandelmelk: Plantaardige levensmiddelen zijn meer dan slechts een vervanging van wat je gewend bent van dierlijke oorsprong. Ze openen geheel nieuwe smaakbelevingen en kietelen onze verveelde smaak. Anders genieten we toch ook van afwisseling en kleine genoegens? Waarom zou je dan niet eens een stuk taart zonder ei of een spread van kikkererwten op je brood proberen? Op internet, in boeken en tijdschriften is ondertussen een heleboel informatie te vinden!

Vegan Lunch-(c)suzettesuzette - © suzettesuzette © suzettesuzette

5) Meer afwisseling in je menu

Als argument tegen een puur plantaardige voeding wordt vaak gezegd, dat deze eenzijdig zou zijn. Maar is de conventionele voeding dan automatisch gebalanceerd? Zeker niet: juist wij in de industrielanden halen ondanks een overaanbod aan levensmiddelen vaak onvoldoende voedingsstoffen uit ons voedsel. Hoeveel verschillende groentes heb je de afgelopen maand gegeten? Wanneer voor het laatst een handvol walnoten of een portie linzen? En waarom doe je altijd olijfolie in de salade? Wie begint eenmaal per week vegan te eten, zal meer op de enorme keuze aan levensmiddelen letten, want alleen het dierlijke weglaten wordt al snel saai.

Bronnen:

http://www.who.int/features/qa/cancer-red-meat/en/

http://www.peta2.de/web/10gruende.1200.html

http://albert-schweitzer-stiftung.de/massentierhaltung

Blog

Inspiratie