7-Tipps-wie-du-deinen-Zuckerkonsum-reduzierst - Ein Glas mit weißem Zucker und einem Stopschild auf einem Holztisch

7 tips om je suikerconsumptie te reduceren

Vakstudies in de afgelopen jaren hebben duidelijk aangetoond dat de suikerconsumptie in onze maatschappij gewoon te hoog is. Volgens de WHO en verschillende voedingsbedrijven wordt maximaal 50 gram suiker per dag aanbevolen. Dat is maximaal 10% van de gemiddelde dagelijkse calorieënbehoefte1. Omdat suiker niet alleen op natuurlijke wijze in veel levensmiddelen zit, maar zich ook in veel verwerkte producten "verbergt", is het vaak helemaal niet zo eenvoudig de eigen suikerconsumptie in de gaten te houden.

Minder suiker, zo doe je het!

Bovendien is het met een aantal kleine tips en trucs heel eenvoudig om minder suiker te gebruiken, zonder dat je daarbij elke zoete verleiding moet vermijden. Vaak vindt je gezonde en calorie-arme alternatieven als je je bewust met levensmiddelen bezig houdt. Het omdenken begint al in de supermarkt: pak de volgende keer dat je boodschappen doet niet blindelings die producten die je altijd koopt, maar informeer je vooraf over een gebalanceerde, suikerarme voeding. Werp voordat je je inkopen in je winkelwagentje doet eens een blik op de voedingswaardentabel en doe wat onderzoek naar de ingrediënten. Suiker verbergt zich vaak achter veel verschillende namen. Dit alles helpt je ook bewuster te koken en te eten.

Hier staan onze 7 tips over hoe je je suikerconsumptie kunt reduceren:

Gebruik langzaam maar zeker steeds minder suiker

Ben je gewend drie schepjes suiker in je koffie of thee te doen? Probeer het vandaag eens met twee en volgende week met slechts één schepje. Je smaakzenuwen wennen hier vrij snel aan en je kunt je suiker al snel helemaal weglaten.

Zucker-im-Kaffee_1200x800


Vervang suikerhoudende dranken door water

Water is niet alleen ontzettend belangrijk voor je lichaam, het bespaart je ook nog eens een heleboel calorieën. Neem dus in plaats van een zoet sapje of een softdrink liever een verfrissend glas water (desgewenst met een beetje munt of limoen) of een weldoende kruidenthee zonder suiker.

Ontbijt met suikervrije rijstdrank

Een heerlijk ontbijtalternatief voor de perfecte start van je dag: maak zelf een ontbijtmuesli van je lievelingsingrediënten (in kant en klare mixen wordt vaak suiker toegevoegd) en gebruik in plaats van melk bijvoorbeeld de rijstdrank van Joya, die is absoluut suikervrij! Zo neem je per 100 ml suikervrije rijstdrank wel 4 gram minder suiker in als bij traditionele koemelk.

Pumpkin Spice Porridge - © Dream&Joya © Dream&Joya

Suikerarme fruitsoorten

Onze inheemse bessensoorten smaken niet alleen fantastisch, ze zijn ook een perfect alternatief om een beetje suiker te besparen. In plaats van een banaan in een zelfgemaakte smoothie kun je frambozen, bosbessen of aardbeien gebruiken om je lichaam te voorzien van vitaminen.

Mandel Joghurtalternative Natur mit Beeren und Grapefruit

Wees voorzichtig met kant en klare gerechten

Probeer zo veel mogelijk kant en klare gerechten van je menu te schrappen. Hier zit vrijwel zeker verborgen suiker in, zelfs bij zoute gerechten zoals een diepvriespizza. Wees echter niet te streng voor jezelf, tenslotte hebben we allemaal wel eens zin in een kant en klare snack.

Bakken met minder suiker

Aan alle bak(st)ers: probeer de volgende keer eens met minder suiker te bakken, vaak is de helft van de in het recept vermelde hoeveelheid genoeg, om een zoete heerlijkheid te maken. Ook hier kun je de suiker langzaam reduceren en steeds meer wennen aan minder intense zoetheid.

Kies voor plantaardige alternatieven

Zet regelmatig plantaardige alternatieven op je menu als alternatief voor melkproducten, zo beperk je de hoeveelheid melksuiker. Een klein voorbeeld: Meng je vruchtensalade in plaats van met normale yoghurt met de suikervrije amandel-yoghurtalternatief Naturel en bespaar zo terloops 4,5 gram suiker (per 100 g).

Ontdek onze producten

Dream & Joya rijstdrank 0% suiker

Nul procent suiker in een rijstdrank? Is dat überhaupt mogelijk? Met de Dream & Joya rijstdrank 0% suiker is het ons gelukt! Deze rijstdrank heeft de volle smaak van de gebruikelijke rijstdrank, maar bevat geen suiker of andere zoetstoffen. Hiermee wordt het nog eenvoudiger om je dagelijkse suikerbehoefte in de gaten te houden.
Rijst 0% suiker
Haver 0% suiker
Amandel barista

Blog

Inspiratie