8 Arten, um Kaffeesatz wiederzuverwenden - Ein Löffel mit Kaffeepulver liegt auf einem Glas mit Kaffeepulver, im Hintergrund sind Kaffeebohnen erkennbar - © Image by David Dewitt/shutterstock.com

8 manieren waarop je koffiedik kunt hergebruiken.

Wij zijn dol op ons kopje koffie! In heel Europa geniet deze drank met het heerlijke aroma een ongekende populariteit en wel met stijgende trend. Maar het koffiedik dat overblijft na de bereiding van elk kopje koffie eindigt meestal als afval. Terwijl er toch talrijke mogelijkheden zijn om het koffiedik in het dagelijks leven te hergebruiken. Wij hebben 8 ideeën voor jou hoe je het wondermiddel koffiedik heel eenvoudig zelf kunt hergebruiken.

Duurzame cosmetica

Ja, het is echt waar - uit koffiedik kun je allerlei cosmetische producten maken! Of het nu gaat om een peeling, haarkuur of verfrissende oogcrème, deze zelfgemaakte producten zijn eenvoudig te creëren en hebben het toch helemaal. De cafeïne die het bevat zou geweldig helpen tegen cellulitis, gifstoffen bestrijden en voor een natuurlijke haarglans zorgen.

Het wonder voor de tuin

Koffiedik is een geweldige en goedkope meststof voor veel planten omdat het veel belangrijke voedingsstoffen bevat. De gekoelde en gedroogde drab kan worden gemengd met de grond of direct rond de planten worden gestrooid. Tip: Ook voor je compost is koffiedik ideaal!

Kaffeesatz: Das Wundermittel für den Garten

Van oud naar nieuw

Geloof het of niet, maar koffiedik is uitstekend geschikt om krassen op donkere houten meubels te laten verdwijnen. Gemengd met een paar druppels water en olijfolie wordt dit zachtjes met een spons aangebracht.

All-round huishoudelijke middelen

Koffiedik werkt als schuurmelk, maar dan zonder chemicaliën! Met het overblijfsel van je ontbijtkoffie kun je hardnekkige vuilresten in pannen en in de oven verwijderen. Ook op keukenwerkbladen kan koffiedik met een beetje water en een spons wonderen verrichten. Let op: deze methode is niet geschikt voor lichte oppervlakken!

Kleuren met koffie

Groot nieuws voor alle doe-het-zelf-liefhebbers: met koffiedik kun je papier, stoffen en zelfs paaseieren kleuren, volledig op natuurlijke basis! Afhankelijk van de gewenste kleurintensiteit, gebruik je een grotere hoeveelheid koffie en kies je een hele sterke branding voor een donkere tint. Om stoffen te verven of oude kleding op te pimpen, meng je het koffiedik met enkele lepels water tot een pasta en breng je dit direct op het materiaal aan. Hierdoor ontstaat een prachtige natuurlijke kleurtint.

Weg met ongedierte

Of het nu gaat om wespen, mieren, slakken of nieuwsgierige buurtkatten: je bent er zo van af met je gerecyclede koffiedik. Want één ding hebben deze beestjes gemeen: ze kunnen de geur van koffie niet uitstaan. Het verstrooien van de gedroogde koffiedik is niet alleen vrij van schadelijke stoffen, maar ook een duurzame manier om ongedierte op afstand te houden.

Nachhaltige Kosmetik aus Kaffeesatz

De geur van koffie

Koffie heeft de geweldige eigenschap onaangename geuren te neutraliseren. Of het nu gaat om een luchtreiniger voor kasten, koelkast of auto, om zweetgeur in schoenen tegen te gaan of om ongewenste aroma's van je handen te verwijderen, dit alles bereik je met een handvol koffiedik!

Je eigen koffiezeep

Op zoek naar een idee voor een zelfgemaakt cadeau voor je dierbaren? Wat dacht je van een natuurlijke zeep gemaakt van koffiedik? Alles wat je verder nog nodig hebt is water, natriumhydroxide en diverse plantaardige oliën (olijfolie, kokosvet, amandelolie of iets dergelijks). Er zijn tal van internetsites waar je gedetailleerde instructies en recepten kunt vinden.

Dus de volgende keer dat u geniet van uw gezouten karamel latte, espresso in de namiddag of mokka in de ochtend, gooi uw koffiedik niet weg, maar geef het een tweede leven!

Blog

Inspiratie