

Bij je ontbijt de wereld redden
Met de consumptie van bepaalde levensmiddelen tegelijkertijd de wereld en je gezondheid verbeteren. Dat klinkt toch ongeloofwaardig? Het kan met plantaardige producten. Ga met ons mee in ons gedachtenspel naar een plantaardige wereld.
Een heel normaal ontbijt: een bonte muesli, een heerlijk geurende koffie. Je bladert door de krant, leest over de onvoorstelbare droogte op het zuidelijk halfrond en over overstromingen in Azië. Je leest over de vele miljoenen mensen op de wereld die ondervoed zijn en over welvaartsziekten waarmee onze maatschappij te kampen heeft. Je neemt een slok van je koffie, en plotseling is daar de vraag: kunnen een paar beslissingen die je tijdens dit ontbijt neemt, onze planeet redden?
Onze voeding, onze planeet
Hoe absurd deze vraag ook klinkt, iets duidt erop dat het antwoord "ja" zal zijn. Een in 2019 in het vakblad "The lancet" gepubliceerd onderzoek naar "planetarische gezondheidskost" heeft het verband tussen onze voeding, bescherming van het klimaat en onze gezondheid onder de loep genomen. De kernuitspraak: we moeten ons voedingsgedrag sterk veranderen als we bescherming van het klimaat serieus willen nemen. En dat moeten we. Het verband tussen voeding en klimaat is op het eerste gezicht heel eenvoudig: de snel groeiende wereldbevolking heeft ook een sterk groeiende behoefte aan levensmiddelen. Toch is nu al 40% van het wereldwijde landoppervlak voor de productie van voedingsmiddelen nodig. Deze gebieden mogen echter niet worden uitgebreid en geëxploiteerd ten koste van de duurzaamheid. Ze moeten gewoon beter worden gebruikt, bijvoorbeeld door soja te verbouwen die niet voor diervoer wordt gebruikt. De oplossing van het probleem ligt dus, volgens het onderzoeksteam, op onze tafel: en ook als het om CO2-uitstoot en waterverbruik gaat, zijn plantaardige levensmiddelen over het algemeen beter dan hun dierlijke tegenhangers, wat je in dit artikel in detail kunt nalezen.
Meer planten voor meer welbevinden
Hoe moet onze voeding er volgens het onderzoek dan in de toekomst uit zien? De consumptie van fruit, groente, noten en peulvruchten moet zich wereldwijd verdubbelen, terwijl in het segment dierlijke producten drastisch moet worden verminderd. Europeanen moeten dus eigenlijk 77% minder dierlijke proteïnen als tot nu toe consumeren. Daarentegen moeten tofoe, peulvruchten, volkorenproducten en noten meer worden gegeten, om de proteïnebehoefte in de toekomst plantaardig te dekken. En daarmee worden twee vliegen in één klap geslagen: het gaat beter met onze gezondheid. En met onze planeet. Door deze maatregelen kunnen volgens de wetenschappers ongeveer 20% van de vroegtijdige sterfgevallen worden voorkomen.
Plantaardige keuken: gezond, goed voor het klimaat, en gewoonweg heerlijk!
Plantaardige voeding betekent echter niet dat je minder kunt genieten: met de juiste plantaardige levensmiddelen staat de creatieve, afwisselende keuken absoluut niets in de weg. Veel van de heerlijkste smaakmakers waren altijd al plantaardig, bijvoorbeeld verse basilicum, aromatische olijfolie, een rijpe appel of heerlijk geurende koffie. Dan komen we nu nog even bij je ontbijt: natuurlijk kun je onze planeet niet alleen met plantaardige melk in je muesli en koffie redden. Maar er zijn toch ook nog middag- en avondeten? ;)
Blog
Inspiratie

5 manieren om je koffieconsumptie duurzamer te maken.

8 manieren waarop je koffiedik kunt hergebruiken.

Waarom balans ook voor eten belangrijk is

Redenen om meer plantaardige eiwitten te consumeren

Maar waar haal je je proteïne eigenlijk vandaan?
monika-grabkowska-325047.jpg)
Havermoutpap komt weer meer in beeld

Koffiefeiten en hun waarheidsgehalte
Steven-Depolo-via-Flickr.jpg)
In 6 stappen naar minder verspilling van levensmiddelen

Haver, het lokale supervoedsel

Plantaardige melkalternatieven als klimaathelden

Bij je ontbijt de wereld redden

6 koffietrends waar coffeeholics van zullen smullen
George-Rex.jpg)
5 goede redenen voor één dag vegan per week

Is suiker altijd hetzelfde als suiker?
