Hafer das heimische Superfood  - Eine Frau hält eine grüne Schale mit Haferflocken und Joghurt in der Hand - © Joya

Haver, het lokale supervoedsel

Oeroud, maar absoluut niet ouderwets. We eten dit korrelige graan in Europa al vele millennia. Als allroundtalent met vele voedingsstoffen viert het nu een welverdiende comeback. Waarom haver een ereplaats in je voorraadkast zou moeten krijgen:

Zo goed zijn deze supergranen voor jouw lichaam

Is het toeval dat juist havervlokken een typisch ontbijtgerecht zijn? Kennelijk wist men al lang voordat er wetenschappelijke analyses waren, dat een schaaltje haver je kracht voor de dag geeft. Tegenwoordig weten we het: haver is een van de graansoorten met de meeste voedingsstoffen. Het levert complexe koolhydraten en ongeveer 12% plantaardige eiwitten. Bovendien bevat het veel vitaminen en mineralen zoals magnesium, kalium, calcium, zink en fosfor. Het ijzergehalte is vergelijkbaar met dat van veel vleessoorten. En door de ballaststof bètaglucaan draagt het ook nog eens bij aan de verlaging van de cholesterolspiegel.

De indrukwekkende lijst inhoudsstoffen zorgt voor veel positieve effecten op je lichaam. Door complexe koolhydraten levert het langdurige energie en Een ontbijt op basis van haver vult niet alleen, maar houdt ook je bloedsuikerspiegel stabiel, zodat lekkere trek geen kans krijgt. Onderzoeken tonen aan, dat het ook kan bijdragen aan de stabilisering van de cholesterolspiegel. Maar ook bij uitwendig gebruik doet het goed. Onze huid is blij met de vitamine B2, de biotine en de niacine. Een havermasker is vochtinbrengend, kalmeert en zuivert onreinheden.

Hafer-Haferflocken_Hafermehl_1200x800

Recept voor een snel havermasker: 3eetlepels havervlokken, 1eetlepel heet water en 1eetlepel honing mengen, iets laten afkoelen en op de huid aanbrengen. 10-15minuten laten inwerken en afspoelen.

Van haverslijm tot ontbijtgerecht

"Eet je haverslijm, het is gezond!" Vergeet de bleke pap van vroeger. Korrelig of zacht: de verleidelijke vlokken van vandaag komen in nieuwe gedaantes en vele smaakvarianten. Met verse vruchten en krokante toppings als aantrekkelijke, bonte breakfast bowl of als overnight oats in een chique glas met deksel. Brood, koek, cookies en mueslirepen geeft het meer bite en een notig aroma. Om nog maar te zwijgen van de extra voedingsstoffen. Haver is als hoogwaardig "superfood" uit lokale productie zo modern als nooit tevoren en geschikt voor bijna elke voedingsvorm. Als je een glutenallergie of -intolerantie hebt, moet je het echter vermijden!

Haver om te drinken

Naast soja is haver een van de populairste melkalternatieven, omdat het mild en ondanks het lage suikergehalte iets zoetig smaakt. Een scheutje haverdrank in de koffie is de beste keuze voor iedereen die niet zo houdt van de typische sojasmaak. En ook voor wie allergisch is hebben we goed nieuws: met de glutenvrije haverdrank hebben we de perfecte plantaardige melk bij voedingsmiddelintoleranties gemaakt, omdat het gluten-, lactose- en sojavrij is.

Blog

Inspiratie