Verschiedene-Zuckerarten_1200x800 - 7 Schüsseln mit verschiedenen Zuckerarten

Is suiker altijd hetzelfde als suiker?

Net als de meeste mensen denk jij bij het woord suiker waarschijnlijk aan de glanzende suikerkristallen, die je voor een aangenaam zoete smaak in je koffie doet. Maar naast het alom bekende kristalsuiker zijn er nog heel veel andere suikersoorten waar je meer over zou moeten weten.

Suiker: een natuurproduct

Eigenlijk is suiker een koolhydraat dat door alle groene planten wordt gemaakt tijdens de fotosynthese. In de natuur zijn verschillende suikersoorten te vinden: Enkelvoudige suiker, zoals druiven- of vruchtensuiker is bijvoorbeeld te vinden in fruit of honing. Lactose ofwel sucrose – het klassieke tafelsuiker – valt onder de categorie tweevoudige suikers. Aardappelen en graansoorten bevatten zogenaamde meervoudige suikers, beter bekend als zetmeel, en ook verder vind je suiker in allerlei natuurlijke levensmiddelen. Suiker op zich is dus een natuurlijk product. Maar ook de geraffineerde, witte tafelsuiker, die gewonnen wordt uit suikerriet of suikerbieten, bevat door het productieproces alleen nog vruchten- en druivensuiker. De vitaminen, mineralen en ballaststoffen van de oorspronkelijke, natuurlijke bron ontbreken. Zo levert het energie en smaak, maar geen verdere voedingsstoffen voor het lichaam.

Zuckerarten-Fructose-Glucose_1200x800

Bruine suiker, rietsuiker of bruine rietsuiker als alternatief?

Dat bruine suiker gezonder is dan witte kristalsuiker is helaas een wijd verspreide mythe. Bij de productie blijven wel geringe sporen van de suikersiroop die veel voedingsstoffen bevat, maar ook deze bevatten geen noemenswaardige hoeveelheid vitale stoffen.
Met bruine rietsuiker doet zich een vergelijkbare situatie voor: in tegenstelling tot rietsuiker worden de suikerkristallen weliswaar slechts eenmaal geraffineerd. Daardoor blijft een klein gedeelte van de suikersiroop behouden, die voor de zacht bruine kleur zorgt. Maar ook in bruine rietsuiker zitten nauwelijks voedingsstoffen.
Dat is anders bij rietsuiker. Het bevat iets meer voedingsstoffen, omdat de suikersiroop met zijn vitaminen en mineralen behouden blijft. Door de geringe machinale verwerking scoort het eindproduct bovendien met een donkere kleur en een krachtige smaak. Ondanks deze voordelen moet je rietsuiker net zo bewust gebruiken als andere suikersoorten.

Tip: wanneer je rietsuiker voor het bakken of koken wilt gebruiken, wees je dan bewust van het sterke aroma. Gebruik er slechts een beetje van of gebruik natuurlijke suikeralternatieven zoals honing of agavesiroop.

Als je meer wilt weten over hoe je tafelsuiker kunt vervangen door natuurlijke zoetstoffen, kijk dan eens HIER. In dit artikel laten we je zien wat stevia, xylitol en al die andere zoetstoffen zijn.

Suikervrij of zonder toegevoegd suiker, wat is het verschil?

Tot slot een belangrijke tip: suiker verbergt zich niet alleen in allerlei levensmiddelen, maar ook achter veel verschillende namen. Let daarom bij het kopen op de tekst op de verpakking, als je bewust wilt eten.
Als op de heerlijke Dream Bio rijstdrank de opmerking "Zonder toegevoegd suiker" staat, dan betekent dat, dat er geen suiker toegevoegd werd. Suiker kan echter tijdens het productieproces ontstaan of bevindt zich van nature in het product.
Als op de verpakking echter "Suikervrij" staat, zoals bij onze amandeldrank of het amandel-yoghurtalternatief Naturel, dan kun je er voor 100% zeker van zijn dat je wel de droomsmaak krijgt, maar geen suiker in welke vorm dan ook.

En nu nieuw in het assortiment: Dream & Joya rijstdrank en haverdrank met precies 0% suiker!

Ontdek onze producten

Dream & Joya haverdrank 0% suiker

Op zoek naar de volle smaak in een haverdrank met 0% suiker? Je hebt hem gevonden! De Dream & Joya haverdrank 0% suiker maakt zijn belofte waar: Er zitten geen suikers of zoetstoffen in en bij slechts 25 kcal per 100 ml is het gewoon lekker genieten op elk moment van de dag.
Haver 0% suiker
Rijst 0% suiker
Amandel Protein
Amandel barista
Bio rijst

Blog

Inspiratie