Kaffeemyhten Joya Blog  - Kaffeebohnen, gemahlender Kaffee und Milchschaum auf grauem Hintergrund - © nathan-dumlao-463043-unsplash

Koffiefeiten en hun waarheidsgehalte

Is koffie echt gezond, kun je er verslaafd aan raken of maakt het je mooi? Lees nu in de blog alles over de vijf grootste koffiemythen en hun waarheidsgehalte.

Bij je ontbijt, op kantoor of tijdens het bijkletsen met je beste vriendin: een kop koffie is altijd lekker! Tenslotte smaakt koffie lekker, helpt het je tijdens stress op kantoor en is het ook nog eens goed voor je gezondheid. Of toch niet? In onze Joya-check hebben wij de vijf grootste mythen onder de loep genomen.

1. Mythe: koffie onttrekt vocht aan het lichaam

"Koffie onttrekt geen vocht aan je lichaam. Anders was ik al lang tot stof uiteengevallen." Franz Kafka kende de mythe al, die erg hardnekkig is. Anders dan in de aanname wordt gezegd, onttrekt koffie niet automatisch vocht aan het lichaam. Het cafeïne werkt op de korte termijn vochtafdrijvend en lijdt tot verlies van vocht. Regelmatig koffiedrinken draagt er echter ook aan bij dat het lichaam went aan koffie en dat daardoor het vochtafdrijvende effect van cafeïne afneemt.

Onderzoeken hebben zelfs aangetoond dat koffie kan worden meegenomen bij de vloeistofbalans. Waar wacht je nog op? Neem gewoon direct een kop koffie!

2. Mythe: koffie is goed voor de gezondheid

Het risico van diabetes zou erdoor afnemen en het zou helpen bij astma. Tegelijkertijd laat het ook de bloeddruk stijgen en berooft het je van een goede nachtrust. Dan vraag je je af of koffie nu wel of niet gezond is.

En dat is heel eenvoudig: alles met mate!

Meer dan drie koppen per dag is niet beslist ideaal voor je gezondheid. Het leidt tot onaangename bijwerkingen zoals nervositeit, hartkloppingen en slecht slapen. Maar als je je aan de drie-koppen-per-dag regel houdt, kan koffie inderdaad een positief effect hebben op je gezondheid.

Overigens: ook plantaardige dranken in de koffie hebben volgens een onderzoek een positief effect op de gezondheid. Meer hierover vind je in dit artikel.

3. Mythe: je kunt verslaafd raken aan koffie

Je kunt gewoon niet zonder je bakkie koffie in de ochtend. Geen zorgen, dat betekent helemaal niet dat je verslaafd bent! Koffie is niet zoals een klassieke drug waarbij de dosis steeds verder moet worden verhoogd. Het enige waar je last van kunt krijgen is een zeker gewenningseffect. Maar het kan ook heel goed mogelijk zijn dat mensen die veel koffie drinken last krijgen van lichte ontwenningsverschijnselen als ze ermee stoppen. Over het algemeen gaat het daarbij slechts over lichte hoofdpijn of moeheid, die na twee dagen weer over zijn

.
Enjoy your coffee  - © artem-bali-568331-unsplash © artem-bali-568331-unsplash

4. Mythe: koffie helpt bij stress op kantoor

Wie kent dat niet? Je telefoon gaat, je Postvak in zit boordevol en de volgende vergadering staat op het punt te beginnen. Dus nog maar snel naar de kantoorkeuken om een kop hete koffie naar binnen te slaan. Dat helpt ten slotte niet alleen tegen stress, maar het maakt je ook nog productiever. Sorry! Zo eenvoudig is het helaas niet.

De cafeïne draagt bij aan de productie van het stresshormoon adrenaline en zorgt zo dat je stressniveau stijgt.En ook op het gebied van moeheid doet koffie helaas geen wonderen. Hoewel het korte tijd als werkdrug werkt, doet koffie op de lange termijn precies het tegenovergestelde. En dat leidt tot tekenen van moeheid en uitputting.

5. Mythe: van (koude) koffie word je mooi

Bijna iedereen kent het gezegde "Van koude koffie word je mooi" wel. Maar is dat ook waar? Diep van binnen wensen we allemaal dat deze mythe waar is. Om deze vraag te beantwoorden moeten we terug naar de baroktijd. Het schoonheidsideaal destijds was edele bleekheid. De gezichten werden bleek geschminkt en de lippen werden geaccentueerd.

Het probleem: de kwaliteit van de make-up was toen van veel mindere kwaliteit dan tegenwoordig. En daardoor vervaagde de make-up als de stoom van hete koffie je gezicht raakte. De oplossing was net zo eenvoudig als effectief: in de hogere kringen werd koffie gewoon koud gedronken.

Daarbij doen wij er geen uitspraken over of (koude) koffie nu wel of niet mooi maakt. Een aantal onderzoeken hebben al wel vastgesteld dat koffie antioxidanten bevat, die zorgen dat vrije radicalen niet in onze lichaamscellen kunnen binnendringen. En dat heeft tot gevolg dat koffie inderdaad beschermt tegen veroudering van de huid. Dus een echt wondermiddel!

Blog

Inspiratie