Goldene Milch - Ein glas mit Goldener Milch und verschiedene Gewürze auf einem Holztisch  - © Joya

Maak zelf gouden melk

Toverdranken bestaan helaas niet, maar gouden melk komt met zijn weldoende werking heel dichtbij een echte wonderdrank. Het bijzondere ingrediënt in gouden melk is namelijk kurkuma.

Aan kurkuma, ook wel koenier, koenjit, Indiase geelwortel of tarmeriek genoemd, worden namelijk veel voordelen voor de gezondheid toegeschreven. Het wordt gewonnen uit een plant die op gember lijkt en voornamelijk in de vorm van poeder gebruikt. In de traditionele Indiase geneeskunst Ayurveda wordt het tot de "hete" specerijen gerekend, waarvan wordt gezegd dat ze een reinigende en stimulerende werking zouden hebben.

Turmeric Kurkuma - © Connie Ma via flickr © Connie Ma via flickr

Ook de moderne geneeskunst heeft verschillende effecten onderzocht:

  • Het curcumine in kurkuma heeft een antioxidante en ontstekingremmende werking
  • Het stimuleert de spijsvertering en ondersteunt de werking van de lever
  • Het ondersteunt het skelet en helpt bij gewrichtsklachten
  • In meerdere studies werd bovendien een kankerremmend effect waargenomen

Gouden melk: kurkuma om te drinken

Kurkuma is een hoofdbestanddeel van currypoeder, het smaakt pikant en een beetje bitter. Vooral in de Indiase en Zuidoost-Aziatische keuken wordt het sterk kleurende gele poeder vaak gebruikt. Je zult in eerste instantie moeten wennen aan de gedachte curry te drinken, maar door de andere ingrediënten in de gouden melk ontstaat een heerlijke drank, met aroma's van suikerzoet tot aards-kruidig. Een echte feelgooddrank met reinigende, verwarmende werking.

Zo maak je zelf gouden melk

Als basisingrediënt voor gouden melk wordt in de eerste plaats een kurkumapasta gemaakt. Het voordeel is, dat deze in de koelkast twee weken goed blijft en dat je daardoor altijd een basis voor gouden melk bij de hand hebt. Het is niet moeilijk de pasta te maken.

Ingrediënten voor 1 kop

250 ml Dream Bio haverdrank
1 eetl. kurkumapoeder
ca. 100 ml water
1 theel. plantaardige olie, bijvoorbeeld kokosolie of notenolie
1 theel. agavesiroop of honing
1 snufje peper
Kaneel of nootmuskaat naar smaak

De peper draagt eraan bij dat je lichaam het curcumine aanzienlijk beter opneemt.

Bereiding

  1. Verwarm het kurkumapoeder en water in een kleine pan onder voortdurend roeren. Neem het van het vuur wanneer een dikvloeibare pasta is ontstaan. In een luchtdicht bakje kun je de pasta meerdere weken bewaren in de koelkast.
  2. Verwarm de Bio haverdrank en voeg hier een theelepel kurkumapasta aan toe. Roer door met de garde en laat kort koken. Voeg agavesiroop of honing en peper toe.
  3. Giet dit in een kopje en voeg tot slot een scheut olie toe.

Blog

Inspiratie