20190306_Beim-Fruehstueck-die-Welt-retten_1200x800 - Eine Frau hält eine junge Pflanze in den Händen - © Joya

Plantaardige melkalternatieven als klimaathelden

Steeds meer onderzoeken laten het zien: plantaardige melk is een geheim wapen in de strijd tegen de klimaatverandering, want het beschikt over onverslaanbare klimaatbeschermende superkrachten. Wij laten je zien waarom dat zo is, en welke soorten plantaardige melk de titel 'Superheld' verdienen.

Onze voeding beïnvloedt ons klimaat en onze planeet. Dat dierlijke producten daarbij een bijzonder smakeloze rol spelen, kun je hier nalezen. Ons klimaat zou ons dankbaar zijn als wij onze dagelijkse portie koemelk in de koffie zouden vervangen door plantaardige melk, want dierlijke producten zijn door het enorme verbruik van water, land en de gigantische uitstoot van methaan bijzonder slecht voor ons milieu. Maar welke is de superheld onder de melkalternatieven? Welk plantaardig melkalternatief is het meest ecologisch? Waarvoor is het minste water nodig? En het minste land? En welke smaakt het best? Dat hebben we voor je uitgezocht!

Superheld plantaardige melk, redder van woud en weiden

Dierlijke producten verspillen heel veel land. Wereldwijd gebruikt de melk- en kaasindustrie een oppervlak dat ongeveer zo groot is als China. Koeien hebben niet alleen ruimte nodig om te leven, ze eten ook heel veel plantaardig voer, dat natuurlijk ergens moet worden geteeld. Omdat de sojaboon in sojadrank direct en zonder omweg via de koe een superheld wordt, verbruikt hij ongeveer 60% minder land als dezelfde hoeveelheid koemelk. De cijfers voor rijst-, amandel- of haverdrank zijn overigens vergelijkbaar. Als je het dus belangrijk vindt zo veel mogelijk onberoerd natuurlandschap te bewaren, is elke plantaardige melk een duurzame keuze.

DR_Infografik_Land-use_NL_1080x1080

Plantaardige melk als CO2-held

Het feit dat (uit het regenwoud) geïmporteerde soja voor ongeveer 90% aan dieren wordt gevoerd, heeft een bijzonder negatief effect op de CO2-balans van dierlijke producten. Maar maak je geen zorgen: Joya gebruikt uitsluitend soja uit Oostenrijk en de EU. Je kunt er daarom zeker van zijn dat je sojadrank het regenwoud niet belast. Maar zelfs als "binnenlandse" koeien volop kunnen genieten van gras en hooibloemen, heeft hun spijsvertering een heel slechte invloed op het klimaat: één enkele koe zorgt elk jaar voor net zo veel CO2-equivalenten als een kleine auto bij 18.000kilometer. En daarvan zijn er alleen in Oostenrijk al twee miljoen. Het Institute for Agriculture and Trade Policy (IATP) publiceerde in 2018 alarmerende cijfers: de vijf grootste vlees- en melkconcerns ter wereld veroorzaken elk jaar meer uitstoot van broeikasgassen dan de grootste olieconcerns. In de race om de beste CO2-balans hebben amandel- en haverdrank de sterkste klimaatbeschermende superkrachten, maar ook soja- en rijstmelk scoren nog aanzienlijk beter dan traditionele koemelk.

Plantaardige melk: een superheld waar niets aan kan tippen

Nu moet ook het waterverbruik worden vergeleken: voor één liter koemelk is, afhankelijk van de veeteelt en het voer, tussen 100 en 500liter water nodig. Per persoon wordt in Duitsland uiteindelijk 52,8 en in Oostenrijk zelfs 77,4liter koemelk geconsumeerd. De enorme hoeveelheid water die voor de Oostenrijkse melkconsumptie per persoon nodig is, komt overeen met 220volle badkuipen! Ook hier komt plantaardige melk beter uit de strijd: als je dezelfde hoeveelheid koemelk bijvoorbeeld door havermelk vervangt, dan zou je met het verbruikte water slechts 18badkuipen kunnen vullen. En toch hebben ook amandel- en rijstdrank relatief veel water nodig voor de productie. Als besparing op waterverbruik je na aan het hart gaat, dan zou je voor de superhelden op het gebied van klimaatbescherming voor haver- en sojamelk moeten kiezen.

JO_Infografik_Wasserverbrauch_NL_1080x1080

Meer lekkere veelzijdigheid in de keuken

En welke superheld smaakt nou het best? Om die vraag te beantwoorden moet je zelf ons uitgebreide assortiment proeven! Wij houden van de bonte veelzijdigheid van onze plantaardige dranken. Ze hebben allemaal hun eigen samenstelling van voedingsstoffen en hun onverwisselbare aroma. Ze zijn verkrijgbaar met toegevoegde vitaminen, verfijnd met vanille of chocolade, of gewoon puur. Ze kunnen allemaal een heldenhoofdrol in je keuken op zich nemen: in de koffie vinden we bijvoorbeeld de milde Soja Barista heerlijk, in de muesli de prominente amandeldrank en bij het bakken kun je niet zonder onze haverdrank. En terwijl onze duurzame plantaardige dranken de grenzen van onze planeet niet al te veel overschrijden, kun jij ook je fantasie de vrije hand geven. We wensen je veel plezier bij je avonturen met onze superhelden!

Pflanzliche Milchalternativen - © Shutterstock © Shutterstock

Blog

Inspiratie