Pflanzliche Protein Bowl - Bord met diverse groenten, geroosterde tofu en rijst op een witte achtergrond

Redenen om meer plantaardige eiwitten te consumeren

Eiwitten zijn namelijk essentiële bouwstenen van ons lichaam. Terwijl juist aan dierlijke voeding vaak een hoger eiwitgehalte wordt toegeschreven. Aan de hand van de volgende vijf punten zullen wij je laten zien dat aan onze eiwitbehoefte ook met puur plantaardige voedingsmiddelen gemakkelijk kan worden voldaan en waarom wij hiermee zowel ons milieu als onze gezondheid ook nog eens een plezier doen.

1. Zonder eiwitten geen spieropbouw

Eiwitten, ook wel proteïnen genoemd, zijn een essentieel bestanddeel van een gezonde voeding en o.a. verantwoordelijk voor de opbouw en regeneratie van onze spieren. Het is hiervoor echter niet van doorslaggevend belang of de toegevoegde eiwitten van dierlijke of plantaardige bron afkomstig zijn. Plantaardige eiwitten ondersteunen niet alleen onze spieren, ze worden ook op een milieuvriendelijker manier geproduceerd. We zijn dus niet afhankelijk van dieren voor het verkrijgen van waardevolle eiwitten. Lees hierover meer in dit artikel.

2. Biologische waarde - slim combineren

Elke eiwitbron heeft een specifieke samenstelling bestaande uit verschillende aminozuren, waardoor de biologische waarde per eiwitbron kan variëren. De biologische waarde is een indicator voor de kwaliteit van het voedseleiwit, met andere woorden hoe efficiënt een voedseleiwit in lichaamseigen eiwit kan worden omgezet. Hoewel dierlijke voedseleiwitten meestal een hogere biologische waarde hebben dan plantaardige eiwitten, kun je door plantaardige eiwitbronnen slim te combineren de ontbrekende aminozuren aanvullen en hiermee de biologische waarde verhogen. Wanneer je maïskorrels toevoegt aan je bonengerecht of hummus op je roggebrood smeert gebeurt dit overigens vanzelf. Ook sojabonen en allerlei andere sojaproducten zijn een hoogwaardige bron van plantaardige eiwitten. Een goed voorbeeld is tofoe dat niet alleen alle essentiële aminozuren bevat, maar ook een topper is dankzij zijn culinaire veelzijdigheid.

3. Klein 'krachtvoer' met extra voordelen

Veel plantaardige levensmiddelen zijn niet alleen eersteklas eiwitbronnen, maar voorzien ons lichaam tegelijkertijd ook van andere waardevolle voedingsstoffen. Zo zorgen vooral peulvruchten naast een flinke portie eiwitten ook voor ijzer, calcium en vezels. Vezels verzadigen je snel en langdurig, ondersteunen onze darmfunctie en zorgen voor een gezond spijsverteringssysteem. Noten verhogen op hun beurt niet alleen onze eiwitinname, maar bevatten ook veel essentiële vetzuren. Deze zijn naar verluidt gezond voor het hart en beschermen tegen type 2 diabetes en darmkanker.

4. Eiwitten zonder risico's en bijwerkingen

Voor het voorzien van ons lichaam of onze spieren van een rijke hoeveelheid eiwitten hebben dierlijke producten zoals vlees, eieren, kwark e.d. lang de hoofdrol gespeeld. Plantaardige eiwitten leveren echter niet alleen hetzelfde als de dierlijke tegenhanger, maar plantaardige eiwitbronnen bevatten ook nog eens minder cholesterol en meestal ook minder vet. Zo ontdekten gezondheidsdeskundigen tijdens een onderzoek dat overmatige consumptie van dierlijke eiwitten een negatief effect kan hebben op het hart- en vaatstelsel. Als ze werden vervangen door plantaardige eiwitten liet zich een duidelijke verbetering van de gezondheid zien.

5. Luilekkerland van plantaardige eiwitten

Of het nu gaat om chiazaad of havervlokken, kikkererwten of amandelen, sojabonen of hennepzaad - als je gaat zoeken naar plantaardige eiwitleveranciers, vind je een culinair El Dorado van eiwitbronnen. Met gevarieerde en volwaardige, puur plantaardige voeding hoef je je dus geen zorgen te maken of je wel voldoende eiwitten binnenkrijgt. De volgende vraag is veel relevanter: Welke van de vele mogelijkheden kies ik vandaag? Wordt het de heerlijk luchtige proteïne-ontbijtmuffin of toch liever de eiwitrijke linzensalade om mee te nemen? Het liefste allebei! ;-)

Blog

Inspiratie