Faktencheck-Milchalternativen - Mehrere Flaschen mit Milchalternativen und verschiedene Nusssorten stehen auf einem Tisch

Welk melkalternatief is het juiste voor mij?

De keuze in plantaardige melkalternatieven neemt voortdurend toe. Deze punten maken het makkelijker jouw favoriet te kiezen.

Sojamelk was lange tijd de enige plantaardige melkvervanger op de markt. Ondertussen zijn er tal van veganistische dranken, want er zijn veel planten die net zo goed als basis kunnen worden gebruikt als de sojaboon. Wij geven je een overzicht dat je beslist zal helpen bij de keuze van jouw lievelingsdrank:

De basis van melkalternatieven

Om een melkvervanger te kunnen maken heb je graan, peulvruchten of noten nodig, die je goed kunt laten weken en daarna kunt uitpersen. De zo verkregen "melk" moet over veel eigenschappen beschikken, die we ook van koeienmelk kennen. Uiterlijk, consistentie, voedingsstoffenprofiel en natuurlijk de smaak moeten kloppen. De drank moet lekker smaken en kunnen worden gebruikt voor koken en bakken.

Allergenenvrije rijstdranken

Een volledig allergenenvrij product is rijstdrank. Door de voorzichtige verwerking van het graan ontstaat een mild smakende, witte drank, die net als melk in koffie of muesli of voor koken en bakken kan worden gebruikt.

Voordelen van rijstdrank: vrij van allergenen, geen intoleranties bekend, mild-zoete smaak
Nadelen van rijstdrank: laag eiwitgehalte, laat zich slecht opschuimen

Reis_1200x800

Inheemse graansoorten om te drinken: Haverdranken

Een ander alternatief voor soja is haver. Het is weliswaar een allergeen, maar Dream heeft zelfs een glutenvrije haverdrank. Haverdranken onderscheiden zich vooral door een hoger gehalte aan ballaststoffen dan bijvoorbeeld rijst- of sojadranken. Veel consumenten waarderen bovendien de regionale herkomst van het graan. In de Dream haverdranken wordt overigens alleen Europese haver gebruikt!

Voordelen van haverdrank: bron van ballaststoffen, aangename graanachtige smaak, regionale herkomst, laat zich goed opschuimen
Nadelen van haverdrank: bevat allergene gluten (behalve de glutenvrije haverdrank), lager eiwitgehalte

Milk-and-Cookies(c)panafotkas-via-flickr - © panafotkas-via-flickr © panafotkas-via-flickr

In opkomst: amandeldranken

Dranken uit amandelen of mixen van rijst of kokos met amandel worden steeds populairder. Hiervoor worden meestal geroosterde amandelen gebruikt, om de intensieve nootachtige smaak te benadrukken. Deze worden verwerkt tot een pasta en dan vermengd met water en de overige ingrediënten.

Voordelen amandeldrank: nootachtige smaak, fijn aroma in combinatie met rijst of kokos, suikervrij verkrijgbaar
Nadelen amandeldrank: noten kunnen allergieën triggeren, lager eiwitgehalte

Mandeln_1200x800

Kokos, cashews en zo

Het aantal fans van notendranken neemt toe en daardoor ook de keuze aan dranken op basis van kokos, cashewnoten of andere noten. Vooral kokos is vanwege zijn smaak heel geliefd en smaakt ook in combinatie met amandelen of rijst uitstekend.

Welke drank wil jij nog?

Ontdek onze producten

Dream Bio rijstdrank

De traditionele Rice-drank heeft ook een bio-broertje, dat ook razend populair is: Dream Bio rijstdrank. Met de beste ingrediënten van ecologisch gereglementeerde landbouw zorgen we voor pure, duurzame drankjes. Niet alleen je lichaam is je er dankbaar voor, maar ook het milieu: een echte win-winsituatie. Met dit drankje voel je je in de zevende hemel.
Bio rijst
Bio haver glutenvrij
Kokosnoot rijst
Amandel
Haver

Blog

Inspiratie