Kaffee mit pflanzlicher Milch - Milchschaum wird in eine Tasse Kaffe gegossen. - © Shutterstock

Wetenschappers adviseren plantaardige melk

Tijdens een studie zijn verbluffende feiten ontdekt. Koffie kan een positief effect hebben op ons lichaam, als hij tenminste niet met traditionele melk wordt gedronken. Onderzoekers uit Graz kwamen tot deze conclusie.

Koffie is beter dan men zegt

Van koffie werd lange tijd gezegd dat het niet goed voor je gezondheid zou zijn. Het werd ervan verdacht je bloeddruk te verhogen, slecht te zijn voor je maag en water te onttrekken aan je lichaam. Om nog maar niets te zeggen over slaapstoringen en problemen met je bloedsomloop. Ondertussen werden de meeste van deze argumenten weerlegd of in combinatie met andere factoren gerelativeerd. Vanuit wetenschappelijk opzicht is er niets op tegen meerdere koppen koffie per dag te drinken, als je het tenminste goed verdraagt. Er worden steeds nieuwe positieve effecten van koffie aangetoond, zoals bijvoorbeeld het leverbeschermende effect. Toch is er een probleem voor liefhebbers van koffie met melk:

Je kunt beter geen melk gebruiken

Bepaalde positieve effecten van koffie worden namelijk geblokkeerd als de koffie samen met dierlijke eiwitten wordt gedronken. Onderzoekers van het Institut für Molekulare Biowissenschaften van de universiteit van Graz kwamen tot deze conclusie. Ze onderzoeken celreinigende processen, de zogenaamde autofagie. "Het gaat hierbij om een soort zelfdigestieproces, dat de cellen reinigt en ontgift. Deze cellulaire vuilafvoer wordt vooral geactiveerd bij gecontroleerd vasten", aldus een van de auteurs van de studie, universitair professor Dr. Frank Madeo. Koffie is een autofagie-trigger, ook als niet wordt gevast. Goed nieuws dus voor alle coffeeholics!

Wetenschappers adviseren plantaardige melk

Pflanzliche Milchalternativen - © Shutterstock © Shutterstock

Verdere inzichten brengen de onderzoekers echter tot de conclusie dat koffie met plantaardige melk of zwart zou moeten worden gedronken. Dierlijke proteïnes kunnen het autofagieproces remmen, wat het effect van de koffie zou opheffen.
Daarom adviseert professor Madeo:

"Drink je koffie daarom het liefst zwart of met melk op plantaardige basis, zoals amandel- of kokosmelk."

Plantaardige dranken voor koffie

Afgezien van amandel- en kokosdranken zijn er nog veel andere dranken die voor elke koffieliefhebber het juiste geven. Dream amandeldrank suikervrij is bijzonder lekker in de koffie, omdat het bijzonder mild is en volledig suikervrij! Voor allergiepatiënten worden vooral rijstdranken aanbevolen. En wie graag wat meer smaak heeft, kan kiezen voor Dream Bio rijstdrank Vanille of Dream kokosnoot-rijstdrank.

Bronnen:
https://nawi.uni-graz.at/de/neuigkeiten/detail/article/am-besten-pur-3/
http://ajcn.nutrition.org/content/early/2015/11/11/ajcn.115.116095.long

Ontdek onze producten

Dream kokosnoot-rijstdrank

De Kokosnoot-rijstdrank is een geweldige verfrisser tussen je maaltijden door. Je krijgt er een instant vakantiegevoel van, zelfs als het buiten maar druilerig is. Bij elke slok waan je jezelf op een Caribisch strand. De natuurlijk zoete smaak van rijst in combinatie met kokosolie laat je wegdromen van verre, exotische reizen. Proef deze drank in een eenvoudig granenontbijt of gewoon ijskoud in een glas en droom meteen weg.
Kokosnoot rijst
Bio rijst vanille
Haver
Bio rijst

Blog

Inspiratie